Finlandssvenska Föreningen i Västerås

Verksamhet   Folkdansgruppen

 

Hösten 1978 startade danskursverksamheten med Eila och Bror Dahlback som ledare. Målsättningen var att i första hand dansa finlandssvenska folkdanser, att bevara och sprida de gamla traditionella danser som under århundraden varit en del av vår kultur.
År 2001 övertog Runar och Marjatta Stenlund ledarskapet.

På repertoaren finns ständigt en menuett. Menuetten har alltid dansats vid festliga tillfällen i svenskbygderna i Finland. Varje ort har sin egen variant. Menuetten kan till och med dansas olika mellan olika byar.

Dansgruppen har under åren deltagit i många folkdansstämmor, bl.a. Nordlek, där dansare från hela världen träffas . På midsommarafton har gruppen under många år dansat för patienter på sjuk och servicehem i Västerås med omnejd.
Gruppen har uppträtt på Skansens hembygdsfestligheter, vid firande av Sveriges nationaldag och Finlands självständighetsdag, samt på föreningens egna tillställningar. Utbyte med andra föreningar både i Finland och i Sverige har varit ofta förekommande.

Den sociala delen och umgänget på ”fritiden” är mycket värdefull och den underhålls mycket väl i vår dansgrupp. Dansgruppen är ett glatt gäng, som har kul tillsammans och som tar varje tillfälle i akt att ställa till med en fest. Surströmmingsfest, midsommarsillen, födelsedagar, ja det finns alltid anledning att hålla kalas.

Vill Du komma och dansa med oss hör av Dig till Runar på tel. 021-330554 eller e-post : runarstenlund@hotmail.com

"Dansgruppen är ett glatt gäng som slår klackarna i taket."

 


Erik och Sverre på Skansen 2004

Runar på Skansen 2004


Spelmansstämma i Badelunda


Midsommar på Gryta 2003


Kubbspel i Vinkällan


Surströmmingsskiva i Skogstjärnan