Finlandssvenska Föreningen i Västerås

 

Studiebesök på
Hälleborgs äldreboende

Den 27 jan infann sig 19 st medlemmar i föreningen på studiebesök på Hälleborgs äldreboende, ett av Sveriges modernaste med trygghetslösningar som är mycket anpassade efter den boendes behov.

Enhetschef Maria Sandhagen lotsade oss runt i lokalerna och visade på de tekniska hjälpmedel som man använder sig av för att göra boendet säkrare och som ger större frihet för de boende t. ex. att röra sig ganska fritt även ute i den underbara omgivningen. Här finns fantastiska gemensamhetsutrymmen både ute och inne. Alla har en egen kontaktman för personlig omvårdnad.

Hälleborg var verkligen värt ett besök. Som föreningens tack överlämnade Siw Sandell en blomma till verksamheten. Dagen avslutades med kaffe i deras café.

Foto och text: Siw Sandell

 

Sånggruppen övar 2015

Varannan onsdag träffas sånggruppen i föreningslokalen för övning.
Duktig och entusiastisk sångledare är Boris Grönqvist, som kompar på gitarr tillsammans med Sven Collin på dragspel.
Det har varit mellan 17 – 20 deltagare som alla sjunger av hjärtans lust. Deltagarna har verkligen deltagit om de inte haft hinder.


Under året har vi uppträtt på Gideonsbergs servicehus och på Hagalidsgården där vi särskilt sjöng för Bror Dahlback.
Vi avslutade vårterminen med en bit mat på restaurangen i Slakteriet. Och innan vi skildes för året, hade vi en trevlig eftermiddag inför jul på möteslokalen med skinksmörgås, risgrynsgröt och kaffe med pepparkaka.
Vi sjöng de käraste julsångerna och lyssnade till Rydbergs: Tomten.

Alla trivs vi med varandra och stämningen är mycket gemytlig i gruppen. Vi tycker om att sjunga så vi håller nog på så länge vi orkar. Ju mer vi sjunger desto bättre mår vi.

Vi tar gärna emot nya sångare.
Gruppledare för sångarna är Margaretha Tarvainen


Foto Siw Sandell

 

Sånggruppen dec 2014

Kören avslutar året med Lussekaffe


Erik Nyholm läser dikt av Hulden

 

Första träffen 2016 för FSV onsdagsgrupp

Onsdagsgruppen

Så här glada blev föreningens deltagare i Onsdagsgruppen när de, trots vattenläcka i våra lokaler Morkullegatan 14, åter kunde samlas till sina träffar.
Reparationer tar ca 3 mån>. Tillfälliga lokaler under tiden har vi erhållit
av Riksbyggen på Morkullegatan 54 för alla våra verksamheter.

Text och foto: Siw Sandell

 

Föreningen besökte Korskyrkan


Ulla-Britt Neider

Ulla-Britt Neider hade bjudit in föreningen till sin kyrka som tillhör Baptistsamfundet. Hon började med att guida oss runt i den nyrenoverade vackra kyrkan. Sedan berättade hon om deras likheter och olikheter mellan deras kyrka och Svenska kyrkan. De har t ex vuxendop, vilket förekommer sällan i Svenska kyrkan. Och deras liturgi är enklare.

Hon berättade också om personalens otroliga engagemang och arbete med flyktingarna i Västerås med tanke på hur liten församlingen är. Flyktingar från olika kristna församlingar. Det är beundransvärt arbete som utförs.

Vi fick också var med om ett härligt Luciatåg med barn från deras egen förskola Pärlan. Efteråt serverades kaffe med Lussebullar. Vi fick sjunga våra kära och vackra julsånger med Ulla-Britt till Gullans ackompanjemang. En härlig söndag i Advent med glädje och eftertank.


I väntan på Lucia

Text och bild: Siw Sandell

 

 

Onsdagsgrupp besökte Sala

Onsdagsgruppen gjorde en liten utflykt till vår trevliga grannstad Sala den 21 oktober 2015.

Förmiddagskaffe med gott bröd intogs på ett trevligt fik, för att orka med alla fina affärer som fanns i stan. Vi provade och klämde på olika varor och öppnade
våra plånböcker för att handla. Karlarna var väldigt tålmodiga och följde damerna troget. Lunch åt vi på en trevlig restaurang som heter Prat och Mat vilket passade oss utmärkt.

En trevlig dag tyckte alla.

Margareta Tarvainen

 

Hjälmare kanalresa juli 2015

Rapport från utflykten med båt på Hjälmare kanal.

Resan startade kl. 09.00 med en regnskur men det är vi vana med i sommar så det inverkade inte på vårt glada gäng.

Vi från vår förening var 17 glada medlemmar och
vi tog plats i salongen och det blev nästan fullt. Vi fick rapporter under hela resan om dom platser vi passerade. Ibland var det lite svårt att höra vad kaptenen sade för alla pratade och skrattade och trivdes.

Och resan genom 9 slussar gick som på
räls tack vare den duktiga besättningen.
Först fick vi köpa kaffe och dopp, den som
så önskade. Och vi lät oss väl smaka så vi orkade fortsätta med pratet igen. Lunchen var av högsta klass och alla lät sej väl smaka.
En mycket trevlig resa.

Tack till styrelsen som ordnat denna sommarresa.

Tack o kram från Margaretha Tarvainen.

 

Lappfjärds konserten

Vilken härlig kväll vi upplevde den 21 febr i Västerås på Kyrkbacks-gården när 36 körsångare ur Lappfjärds dam- och manskörer, samt två dirigenter och flera solister gav en härlig konsert.

Kvällens konferencier var strålande och skötte sig med bravur. Mycket trevligt och mycket skön körsång, fina soloframträdanden och andra trevligheter ja till och med revynummer framfördes.

En "Kärlekskväll" med fin gemenskap och vänskap över gränserna och en välfyld aula.

 

Årets kyrkdagar 2015

Årets kyrkdagar 14-15 mars inleddes på lördagen med sedvanligt samkväm i Gertrudssalen med pens. prästerna Ann-Britt och Fride Hedman från Borgå.
Ann-Britt höll föredrag över ämnet: Var har vi våra rötter och hemkänsla egentligen? Är det platsen där vi lekte som barn, eller är det en ny trygg plats där vi rotat oss under livets gång? Eller är vi digitala nomader utan rötter, som samlas och sprids över jorden! Broarna med Kärlekslås som poppar upp i alla städer, säger det något annat? Vad har det för innebörd.

Under kaffestunden var samtalsämnena många och livliga. Ulla-Britt Neider ackompanjerad av Gullan Persson framförde under kvällen flera finstämda sånger. De ledde även allsången med läsarsånger och vackra kända visor.

Ann-Britt visade sedan ett mycket intressant bildspel över både gamla och nya Borgå.

Som tack till gästerna överlämnades en Skultunaängel och ett exemplar av vår jubileumsbok.

Blommor delades ut till Ulla-Britt och Gullan och de som arbetat under kvällen avtackades. Kvällen avslutades med andakt av Fride Hedman. En mycket givande kväll.

I söndagens Högmässa predikade Ann-Britt och från Lundby församling medverkade som liturg Lars Erik Eriksson samt Lundby kyrkokör. Vid kyrkkaffet avtackades Mikaelikyrkan, med en ljusstake i trä till Gertruds-salen, tillverkad och skänkt av Jörgen Granlund.

Många medlemmar deltog efteråt i den traditionsenliga gemensamma lunchen. En givande och intressant helg.

Varmt tack till våra gäster och Församlingsförbundet som bistår oss med präster och även musiker till våra kyrkdagar.

Vi ser fram emot vår 50.e kyrkhelg nästa år.

Siw